Hiken naar Laguna 69 in Peru? Kies voor de Panorama hike!

De hike naar Laguna 69 is misschien wel de mooiste daghike die je in heel Peru kunt maken. De landschappen die elkaar afwisselen zijn waanzinnig. Van valleien met bloemen en planten die je nog nooit gezien hebt tot honderden meters hoge witte bergpieken. Als ultieme beloning ligt op een hoogte van wel 4.600 meter het prachtige Laguna 69, het meest blauwe gletsjer meer dat je ooit gezien hebt! De klassieke Laguna 69 hike is erg populair en daardoor redelijk druk bezocht. Gelukkig is er een alternatieve hike naar Laguna 69 die niet alleen mooier is maar waar je ook nog eens niemand anders tegenkomt. We stellen je voor aan de Panoroma hike naar Laguna 69!

Wat is het verschil met de klassieke Laguna 69 hike?

Wat ons betreft heeft de Panorama hike alleen maar voordelen. De hike is redelijk nieuw en wordt maar een paar keer per week ondernomen door een kleine groep hikers. Je start eerder en ergens anders dan de klassieke hike en daardoor kom je op de heenweg niemand anders tegen. Daarbij ben je waarschijnlijk als eerste bij Laguna 69 en heb je deze prachtige plek even helemaal voor jezelf. Daarbij loop je bij de klassieke hike dezelfde route heen als terug terwijl je bij de Panorama hike een andere route heen loopt en terug de klassieke route neemt. Als laatste verschil heb je nog dat je bij de klassieke hike 700 meter de hoogte in moet klimmen en bij de Panorama hike slechts 425 meter. Wel start je hoger wat het wandelen dan weer ietsjes zwaarder maakt.

De Panorama hike in cijfers

Aantal kilometer: 14 kilometer
Aantal uur: 7 uur met pauzes
Klimmen: 425 meter
Dalen: 1225 meter
Maximale hoogte: 4700 meter
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld tot gevorderd

Onze ervaring van de Panorama hike naar Laguna 69

De dag start vroeg omdat we zo als eerste bij Laguna 69 zullen aankomen. Om 3 uur in de nacht staat het busje voor het hotel en na een korte ronde door Huaraz zijn we compleet. Met 6 reizigers en de gids vertrekken we richting het startpunt waar we na zo’n 3 uur rijden over hobbelige bergwegen eindelijk aankomen. De zon komt net op en het uitzicht is onwerkelijk. We zijn omringd door besneeuwde bergtoppen die oranje kleuren door de ochtendzon. Je kijkt zo op de Nevada Huarascán, die zich met zijn 6.768 meter de hoogste berg van Peru mag noemen. Tijd voor het een kop koffie en lekker ontbijtje in de bus en daarna beginnen we aan de hike naar Laguna 69. 

Het eerste uur is het ijzig koud omdat we in de schaduw van de berg lopen en er staat een sterke wind. Nadat we om de hoek van de berg zijn, is het meteen een stuk aangenamer door de zon. Het grootste deel van de hike die volgt is naar beneden tot we uiteindelijk in de vallei uitkomen. Hier staan tientallen koeien en er stroomt een riviertje door het veld vol met grote bloemen. Het pittigste stuk van de hike zien we al voor ons liggen, het is een steile berg van zo’n 180 meter hoog. Dat klinkt niet heftig maar op deze hoogte is het dat zeker wel. Eenmaal boven zijn we dan eindelijk bij het prachtige Laguna 69 waar we genieten van een heerlijke lunch en een fantastisch uitzicht. 

Na een tijdje komen stuk voor stuk de andere hikers aan die de klassieke Laguna 69 route hebben gelopen. Tijd voor ons om te starten aan de terugweg en onderweg komen we wel 80 mensen tegen die vragen of het nog ver is. De terugweg is enkel afdalen maar stiekem is dat ook nog best pittig. Na zo’n 2 uur komen we aan bij de parkeerplaats en staat het busje al op ons te wachten. Wat was dit een geweldige hike.

Panorama hike of klassieke Laguna 69 hike boeken en kosten

De klassieke Laguna 69 hike kan je overal in Huaraz boeken voor 30 soles (€8). Hierbij is alleen het vervoer inbegrepen. De Panorama hike kost 145 soles (€40) maar hierbij is een gids, ontbijt en lunch inbegrepen. Daarbij heb je natuurlijk ook alle voordelen die we eerder hebben beschreven. Naast deze kosten moet je ook nog 30 soles (€8) meenemen voor de entree van het nationale park. De Panorama hike is op dit moment alleen nog maar te boeken bij Akilpo. Wil je de Panorama hike maken dan is het slim om een paar dagen van te voren te informeren bij Akilpo want het minimale aantal mensen is zes. Ben je met minder mensen dan moet je dus geluk hebben dat meer mensen ook deze hike willen maken. Loop daarom op tijd even binnen bij Akilpo om aan te geven dat je wil gaan.

Tips voor de Panorama hike naar Laguna 69

  • Maak eerst één of twee makkelijkere daghikes om te acclimatiseren. Dit is echt nodig en maakt de hike een stuk aangenamer.
  • Draag laagjes, handschoenen en een muts want het kan erg koud zijn. Neem ook voor de zekerheid een regenpak mee.
  • Meenemen: zonnebrand, twee liter water en snacks, fooi en 30 soles.

Meer tips voor Huaraz

Ben je benieuwd naar meer leuke dagtrips vanuit Huaraz of naar tips voor een fijn hotel? Lees dan hier al onze tips voor Huaraz of klik op de banner hieronder voor al onze artikelen over Peru.