Als je wel eens in Afrika bent geweest, is de titel van dit artikel je vast meteen duidelijk. Of het nu gaat om de Marokkaanse soukhs, Zuid-Afrikaanse suburbs of straatverkopers in Tanzania; Afrikanen hebben een speciale manier van verkopen. Of eigenlijk lijkt het soms meer op aansmeren. Begrijpelijk ook wel. Wat zou jij doen als je wat bij wilt verdienen en een Westerse toerist ziet lopen? Toch kan het soms wel vervelend zijn. Hier wat tips om als een echte Afrikaan de onderhandeling aan te gaan!

Houd vast aan de prijs.

Bedenk van tevoren wat je kwijt wilt voor dat mooie beeld of die handgemaakte sieraden en houd je er aan. Zodra de verkoper ruikt dat er wat speling zit bij de kopende partij, zal hij daar gretig op in springen! Voor je het weet ga je er in mee en heb je een veel te duur souvenir gekocht, waar je later spijt van krijgt. Houd gewoon vast aan je originele prijs.

Loop weg.

Ok, klinkt nogal lomp, maar het is wel vaak effectief. Ben je echt geïnteresseerd in iets, maar kom je er met de prijs maar niet uit. Laat dan eerst duidelijk merken dat je ’t graag wilt kopen, maar dat de prijs gewoon te hoog is. Noem je eindprijs en loop dan langzaam weg. In negen van de tien gevallen zal de verkoper achter je aan rennen en het je ineens wel verkopen voor jouw prijs. Let maar op!

Neem een lokale gids mee.

Als je op reis gebruik maakt van de diensten van een lokale gids kun je hem/haar ook de inkopen laten doen. Scheelt voor jou een hoop gedoe en dikke kans dat de gids wel in 1x de ‘echte’ prijs te horen krijgt. Superhandig toch?

Vergelijk.

Een trucje dat ook nog wel eens wil helpen is vergelijken met andere kraampjes. Je kent ’t wel; een lange straat met allerlei kraampjes en de helft verkoopt bijna precies hetzelfde. Als je iets op ’t oog hebt, kun je bij andere kraampjes kijken of je ongeveer hetzelfde kunt vinden. Het is helemaal mooi als daar de prijs ietsje lager ligt. Kun je dat mooi naar jouw verkoper roepen. Vaak helpt dat wel.

Laat je niet gek maken.

Misschien wel de beste tip. In Afrika kan dat hele gedoe van onderhandelen, aantrekken en afstoten wel eens wat intimiderend overkomen. Bedenk dat het daar normaal is om zo je handel aan de man te brengen en laat je niet meeslepen of verleiden toch iets te kopen wat je eigenlijk het geld niet waard vindt. Het is natuurlijk prima als je iets meer betaald dan wat eigenlijk de prijs zou moeten zijn, maar laat je echt niet gek maken. Zelfs na de meest uit de hand lopende onderhandeling, lopen de twee kemphanen daarna vaak lachend weg.