Maak een cruise over de Gordon River in Tasmanië

Aan de westkust van de kleinste staat van Australië vind je de Gordon River. De Gordon River loopt door een regenwoud met zeldzame en eeuwen oude bomen. Het water in de rivier is zelfs zuiver genoeg om te kunnen drinken en bij de juiste weersomstandigheden reflecteert het de omgeving als een spiegel! Niet alleen is het enorm mooi, maar de Gordon River heeft ook een grote rol gespeeld in de Australische gevangenis geschiedenis. 

De havenstad Strahan

Strahan is de enige havenstad aan de westkust van Tasmanië en stond voornamelijk bekend om haar scheepsbouw. De ligging was strategisch gekozen vanwege de uiterst duurzame Huon dennenbomen die langs de Gordon river groeien. Het hout van de Huon dennen is zeer duurzaam en was daarom perfect voor scheepsbouw. Vandaag de dag is er nog weinig van de bruisende haven over en moet Strahan het voornamlijk hebben van het toerisme. Het was daarom ook in Strahan waar onze cruise over de Gordon river begon.

RJ 17 (1 of 1)RJ 18 (1 of 1)RJ 15 (1 of 1)Hells Gate

Hells Gate is het begin van de haven van Strahan en onze eerste stop. We kregen hier een warm ontvangst van een groep dolfijnen, waardoor we maar moeilijk konden voorstellen waarom het Hells Gate genoemd werd. Echter kwamen we er al snel achter dat dit het punt was waar de gevangenen Australië voor het eerst binnenkwamen en hun hel op aarde begon.

RJ 1 (1 of 1) RJ 2 (1 of 1) RJ 3 (1 of 1)

Gordon River

We dachten al heel veel indrukwekkende landschappen gezien te hebben in Australië, maar de daadwerkelijke Gordon River overtrof echt alles! Door het kalme weer was het water zo stil dat het de omgeving als een spiegel reflecteerde. Niet alleen is dit een heel bijzonder natuur fenomeen, maar kun je ook meer dan 800 jaar oude Huon dennenbomen aanschouwen. We kregen zelfs de mogelijkheid om door het eeuwen oude regenwoud te wandelen wat een uiterst toffe ervaring was.

RJ 11 (1 of 1)RJ 10 (1 of 1)RJ 9 (1 of 1) RJ 4 (1 of 1)

Sarah Island

Beeld je een klein onbewoond eiland in met een mooi strand en je hebt Sarah Island voor je. Echter dit mooie paradijsje heeft een brute geschiedenis waar gevangenen als slaven zware arbeid moesten verrichten en zweepslagen een dagelijkse kost was.

RJ 16 (1 of 1) RJ 14 (1 of 1)

Als onderdeel van de cruise kan je een tour rond het eiland volgen, waarbij je de ruines van de eens zo belangrijke gevangenis op Sarah Island kunt bekijken. Tijdens de tour vertelt een acteur de verhalen over de helden en misdadigers die dit eiland in haar geschiedenis heeft gekend. Een van de tofste verhalen dat ons is bijgebleven is het verhaal van ‘het schip dat nooit was’. De gevangenen werden voornamelijk gebruikt voor het bouwen van schepen met de Huon dennenbomen geoogst bij de Gordon River. Echter door het wegvallen van een van de officieren werd de gevangenis afgesloten en hadden 12 gevangenen de taak het laatste schip af te bouwen onder supervisie van een locale ondernemer. Nadat de gevangenen de bouw van het schip voltooid hadden kaapten ze het schip op weg naar de haven en zeilden ze via Nieuw Zeeland naar Zuid Amerika waar ze het schip dumpte voor de kust van Chile. Een viertal bleef daar en settelde en de rest reisde door naar Noord Amerika. Helaas voor de gevangenen die in Chile bleven werden ze herkend en gepakt en terug gedeporteerd naar Tasmanië waar ze berecht werden voor piraterij.

Meer informatie

Wil je meer informatie over de tour, prijzen en tijden? Kijk dan even op de website van Gordon River Cruises. Daar kun je antwoord vinden op de meest gesteld vragen en nog veel meer foto’s bekijken.