Je wilt dus gaan reizen? Misschien weet je al waarheen en wanneer of misschien heb je nog geen idee. Hoe dan ook, de eerste stap ik het zoeken van een vliegticket en het liefst natuurlijk voor zo min mogelijk geld! Door goed te zoeken en te vergelijken kun je soms honderden euro’s besparen die je waarschijnlijk liever uitgeeft aan duiken of andere excursies.

Vliegtuig raam foto

Hoe te zoeken en te boeken?

Er zijn veel handige zoekmachines die de prijzen van verschillende vliegmaatschappijen voor jou vergelijken. Zo kun je gebruikmaken van Skyscanner. Je kunt een specifieke datum kiezen maar ook ‘hele maand’ selecteren. Hierdoor krijg je een overzichtelijke grafiek te zien waarop je precies kunt aflezen wanneer de goedkoopste dag is om naar jouw locatie te vliegen. Let altijd goed op de tijd van de tussenstop! Als je een mooie prijs hebt gevonden kun je twee dingen doen. Wij raden je de tweede optie aan.

1: Je klikt door en boekt via de aanbieder die aangesloten is bij Skyscanner.
2: Je kijkt welke data het goedkoopste zijn en gaat naar een Nederlandse vliegticketwebsite en vult daar de betreffende data in.

Optie twee is volgens ons de beste. Vaak is het twee tientjes duurder om te boeken bij een Nederlandse vliegticket website maar zij zijn wel veel beter bereikbaar dan de aangesloten sites van Skyscanner. Vaak zijn de aangesloten websites van Skyscanner buitenlandse bedrijven met alleen dure buitenlandse telefoonnummers. Niet erg handig als er een probleem is of je een vraag hebt. Ons advies is daarom om altijd te boeken bij een betrouwbare Nederlandse aanbieder met goede klantenservice zoals bijvoorbeeld WTC.nl.

Kijk verder dan Nederland

Veel mensen kijken bij het zoeken naar tickets niet verder dan vliegen vanaf Amsterdam. Als je in het zuiden van Nederland woont, kun je ook kijken voor tickets vanaf Düsseldorf of Brussel. Vaak is dit niet veel verder rijden dan naar Amsterdam en zeker de prijzen vanaf Düsseldorf zijn meestal een stuk scherper. Bij sommige websites kan je ook klikken op ‘terug vanaf een andere bestemming’. Zo kun je eens proberen of het goedkoper is om terug of heen te vliegen op een andere luchthaven.

Wanneer vliegtickets boeken?

Last minute boeken kan goedkoop zijn maar het blijft altijd een gok en het is zeker niet altijd de slimste optie. Zo vroeg mogelijk boeken is meestal het goedkoopst maar je moet ook weer niet té vroeg boeken. De meeste vliegmaatschappijen bieden rond de 10 maanden van te voren hun eerste prijzen aan. Als je heel vroeg gaat vergelijken dan kan het zijn dat nog niet alle vliegmaatschappijen hun prijzen hebben bepaald. Persoonlijk boek ik altijd rond de 7 maanden van te voren en direct bij de vliegmaatschappij zelf. Het kan zijn dat er later scherpere prijzen komen doordat er een soort actieweek is. Zo heeft de KLM ongeveer twee keer per jaar de ‘KLM wereldweken’ waarbij je goedkoop vliegtickets kan boeken naar verschillende bestemmingen. Mocht je binnen Azië willen gaan reizen dan kun je je abonneren op de nieuwsbrief van Air Asia en wachten op de ‘Big Sale’. Dit is ongeveer twee keer per jaar en de vliegtickets kosten dan haast niets meer. Zo kochten wij ooit een ticket van Bali naar Yogjakarta voor 9 euro. Ze vliegen wel alleen binnen Azië en naar Australië vanaf Azië.

Meld je tijdelijk aan voor nieuwsbrieven

Heb je wat tijd dan kan het slim zijn om je aan te melden voor de nieuwsbrieven van vliegticketaanbieders zoals hier. Vaak ontvang je dan leuke aanbiedingen van vliegtickets en zo nu en dan zit er ook een kortingscode bij. Bij sommige websites kan je ook nog aangeven waar je interesse in hebt. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen om alleen aanbiedingen te ontvagen voor vliegtickets naar Azië.

Check hier de beste vliegticketdeals van dit moment