Mini reisgids voor het Sziget Festival

Zeven dagen lang muziek, theater, workshops en meer! Het Sziget Festival in Boedapest is één van de grootste muziekfestivals ter wereld. Midden op een eiland spelen hier verspreid over 60 podia ruim 1000 bands. Van pop tot jazz en van house tot wereldmuziek. Met zo’n 360.000 bezoekers is het festival het meest bezochte festival van Europa. Weliswaar verspreid over een week maar desalniettemin een gigantisch aantal mensen die allemaal komen voor de muziek maar ook voor het heerlijke sfeertje dat hier hangt.

De meeste internationale bands spelen op de Mainstage waar 40.000 bezoekers terecht kunnen. Het Worldmusic-podium is één van de best geprogrammeerde in zijn genre en trekt tot 15.000 bezoekers per optreden. ’s Nachts zijn er uiteenlopende party’s op verschillende locaties. In de party arena word het meeste elektronische muziek gedraaid. De programering is tot vijf uur ‘s ochtends.

Wat zijn de kosten op Sziget?

Deze vraag is natuurlijk moeilijk te beantwoorden want dat hangt er vanaf hoe je het aanpakt en hoeveel je drinkt/eet. Koop je eten en drinken op Sziget zelf of ga je naar de mega grote supermarkt die op 10 minuten loopafstand van het festival is? In deze supermarkt kun je kleding, waterpistolen, eten, verzorgingsproducten, alcohol en nog veel meer kopen. Op sziget betaal je voor een halve liter bier omgerekend 2,20 euro en fris is iets goedkoper. Een maaltijd is tussen de 3-5 euro. Vind je dit te veel dan kun je dus altijd naar de supermarkt om daar wat eten te halen.

Er zijn vele verschillende soorten tickets en het is verstandig om goed te kijken wat je wel en niet voor je ticket krijgt. Alle info over tickets staat op de officiële website van Sziget. Het is in ieder geval slim om je kaartje zo vroeg mogelijk te kopen omdat de early bird tickets altijd goedkoper zijn!

sziget budget

Hoe betaal je op Sziget?

Sziget heeft een nieuw officieel betaalmiddel, de zogeheten Festivalcard. Met de Festivalcard (Metapay) kun je betalen zonder cash op zak te hebben. Dit zorgt voor snellere en veilige betalingen wat het uiteindelijk voor iedereen aangenamer maakt. Op het terrein zijn meerdere oplaadpunten, hulpdesks en tientallen experts aanwezig die jou te hulp kunnen schieten. Ook kan je voor € 30,- een Festival Horloge kopen. Dat is dus geen pinkaart, maar een betaalchip die je met een bandje om je pols doet. De kans op verlies is daardoor veel kleiner. Bij elke bar en elk kraampje kun je kosteloos je saldo checken en als je fooi wilt geven moet je dit van tevoren benoemen. Er zijn overigens ook pinautomaten en je kunt ook direct pinnen om geld op je card/watch te zetten. Denk bij het opladen na hoeveel je erop zet. Kies je voor heel weinig dan betaal je relatief veel transactiekosten. Zet je er 300 euro op en verlies je hem dan is ook weer lullig.

Eten & drinken

Er zijn verspreid over hele eiland ontzettend veel kraampjes met eten. Het aanbod is gevarrieerd van Hongaarse specialiteit, vega, friet, bbq, wafels, hotdogs en nog veel meer. Qua drinken is er ook een groot aanbod, vanzelfsprekend bier, fris, wijn maar en ook cocktails, buckets met drank, ijskoffie, water en mix drankjes zoals bacardi of wiskey.

Op het VIP gedeelte is ook een kleine supermarkt beschikbaar maar er is dus ook een grote supermarkt buiten het terrein. Eten uit de supermarkt mag zo het terrein op en drinken ook tot een bepaalt maximum, zo’n twee grote flessen water per persoon. Alcohol mag niet mee! Mochten ze merken dat je alcohol meeneemt dan is er geen probleem maar je bent het wel kwijt. Mocht je toch wat alcohol willen meenemen is het een aanrader op kleine flesje drank te kopen zoals wodka. Er zijn ook mensen die het creatief aanpakken; een brood leeghalen en er een hele fles in stoppen. Dat kan werken maar er zijn ook genoeg mensen die er niet mee wegkomen. Ga er vanuit dat de bewaking alle trucjes al 100x voorbij heeft zien komen.

Vervoer naar Sziget

– Trein

Reguliere en hogesnelheidstreinen vertrekken vanaf verschillende stations, vaak via Arnhem of Venlo de grens over naar de oosterburen. De prijs ligt rond de 150 en 250 euro voor een retourtje afhankelijk van aantal overstappen, klasse en zit/lig plaats. Door de airco kan het soms goed koud zijn dus het kan handig zijn om wat warme kleren boven in je tas/koffer te stoppen. Er is ook een speciale Sziget Express, exclusief voor sziget gangers, met een party coupe en zit- en ligplaatsen.

– Vliegtuig

Vanaf Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven en Brussel zijn er dagelijks vluchten. De prijs ligt rond de 150 en 250 euro en is afhankelijk van zaken als bagage, klasse, tussenstop, vertrektijd en vooral van wanneer je boekt. De goedkoopste optie is meestal een directe vlucht van Eindhoven Airport naar Boedepest. Een directe vlucht duurt ongeveer 1 uur en 20 minuten. Check hier gelijk de prijzen.

– Bus

Je hebt ook de mogelijkheid om met de bus naar sziget te reizen. Het kost je ongeveer 149 euro voor een retourtje met vertrek vanaf Eindhoven, Antwerpen, Groningen, Hasselt en Utrecht.

– Auto

Je kunt natuurlijk ook zelf rijden. Dit kan een goedkoope en leuke optie zijn want je kan tussentijds stoppen en de kosten delen. Je doet er zo’n 14 uur over en de benzine kosten retour zijn plus minus 400 euro. Daar komt wel nog wat tol bij en parkeerkosten in Boedapest. Reken hier 50 euro voor. Ga je met vier man komt dat dus ongeveer neer op 125 euro p.p.

kosten

Veiligheid

Voor je bagage zijn er kluisjes die je kunt huren. Voor vip’s gratis en met een regulier ticket zo’n 30 euro voor de hele week. Mocht je dit niet willen dan raad ik je aan er een rommel van te maken in je tent. Zo kan iemand niet makkelijk iets vinden en ook niet in een keer je hele tas meenemen. Voor belangrijke zaken kun je ook een kuiltje onder je tent graven en daarin een tasje verbergen. Zet op die kuil je tas ( in je tent) dan moet best veilig zijn. Mits je natuurlijk geen aandacht hebt getrokken met het graven van je kuiltje. Er wordt helaas veel gestolen op Sziget en dan met name uit tenten. Dit zijn vaak telefoons, paspoorten en tablets. Laat deze spullen niet onbeheerd achter en neem je dure apparatuur mee of overweeg een kluisje te huren. Bedenk van te voren ook of je het wel echt handig vindt om mee te nemen.

Ben je ziek, gewond, of heb je te hard gefeest? Er is een grote EHBO post in het midden van het eiland. Je geeft aan waar je voor komt en daarna kun je naar binnen en wachten op een dokter. Ook al ben je verzekerd zul je waarschijnlijk alsnog iets moeten betalen. Later kun je dit declareren bij je reisverzekering als je en bonnetje vraagt. Naast de ehbo post is een mini apotheek voor de simpele zaken als pijnstillers, verband, pleister etc.

Op het eiland zijn genoeg informatiepunten en personeel om aan te spreken voor alle vragen zoals de weg, problemen met je festivalcard etc. Ook is er Nederlandse, Belgische en Duitse politie aanwezig. Mocht er nou iets vervelends gebeurt zijn en je hebt moeite om in het engels aangifte te doen kunnen zij je verder helpen. Het is dus een service! Voor echte problemen kun je contact opnemen met de Nederlandse ambassade.