Kledingtips voor solliciteren en werken in het buitenland

Werken en backpacken gaan vaak hand in hand, zeker omdat je als rugzaktoerist vaak een wat minder ruim budget hebt. Maar ook al heb je een aardige duit op zak en is werken niet echt noodzakelijk, dan is werken tijdens je reis alsnog een prima gelegenheid om kennis te maken met het land waar je bent. Bovendien leer je zo nuttige contacten opdoen, maak je snel nieuwe vrienden en hark je unieke werkervaring bij elkaar.

Of je nou als vrijwilliger bij een weeshuis aan de slag wilt gaan of je mouwen opstroopt voor een felbegeerde baan bij die exotische vliegmaatschappij, een gepast voorkomen wordt zeker op prijs gesteld. “Een eerste indruk maak je maar één keer” zei Nelson Mandela ooit al. Dus gooi je koffer open en onthoud de volgende adviezen.

Voor de man

Een korte broek met bloemetjesmotief, een mouwloos hemd, teenslippers en een woelige baard waar ZZ Top jaloers op zou zijn. Een toffe look heb je wat mij betreft zeker, maar veel respect van een lokale chef-kok zul je er niet mee krijgen. Doorgaans worden in ontwikkelingslanden korte broeken alleen gedragen door daklozen en werknemers die geen lange broek kunnen betalen. Een speciale tropenbroek is in warme gebieden onmisbaar. Het wordt niet zweterig, ziet er netjes uit en beschermt je bovendien tegen insectensteken. Trek een net overhemd of een praktisch shirt aan en neem dichte schoenen mee. Je voeten zijn namelijk niet veel zonlicht gewend en raken, zeker rondom de evenaar, snel verbrand.

De gemiddelde Afrikaan vindt het een raadsel dat Westerlingen wel het geld hebben om zichzelf te verzorgen, maar dit vervolgens niet doen. Ook in een deel van Azië zul je merken dat maar weinig mannen een baard of snor laten staan. Het beste is dan ook om in dat soort landen de scheerkwast erop te zetten. Geen zorgen, het groeit echt wel weer aan. Wees zuinig met eau de toilet en deodorant, veel mensen (vooral in afgelegen streken) vinden dit namelijk erg vies en onnatuurlijk ruiken.

Mocht je een serieuze sollicitatie hebben bij een betaalde baan, laat dan een maatpak maken bij een kleermaker. Na gebruik kun je het weer weggeven zodat het hergebruikt kan worden.

Voor de vrouw

Het is over de 30 graden en je staat in een wijde rok en een vormloos shirt voor de klas in Zuid-Afrika. Is dit nou de beste kledingkeuze, zul je misschien denken? Hoewel het niet echt prettig zit is het wel de algemene norm als je (vrijwilligers)werk doet. Blote knieën en schouders worden in christelijke en islamitische landen vaak niet geaccepteerd als je voor de klas staat, in een winkel helpt of met ouderen werkt. Ditzelfde geldt voor een te diep decolleté en een overdaad aan sieraden. Gelukkig kun je op je bestemming voor een habbekrats genoeg leuke, geschikte kleding aanschaffen. Om te voorkomen dat je bovenbenen pijnlijk tegen elkaar gaan schuren, is het een goed idee om een legging onder je lange rok te dragen.

Roken kun je, voornamelijk als vrouw, beter alleen in (de tuin van) je verblijf doen. In Afrikaanse landen roken alleen prostituees op straat en de aandacht van hun klanten is nou niet bepaald gericht op je karakter. Spuit tot slot niet te veel deodorant of parfum op en dan kan het aan je looks in ieder geval niet liggen. Werk ze!