Reizen door Sri Lanka staat garant voor een ideale afwisseling tussen natuur en cultuur. Het eiland is ongeveer 1,5 keer zo groot als Nederland. De af te leggen afstanden zijn qua kilometers dus goed te overzien. Maar vergis je niet, reizen met de trein of de bus gaat vrij traag en neemt heel wat tijd in beslag. Maar des te meer tijd heb je om onderweg alles in je op te nemen.

Zeeschildpadden spotten in het zuiden

Als je graag zeeschildpadden wil spotten, ben je in Sri Lanka op de juiste plek. Kun je ze zelf in het wild niet vinden, dan kun je naar Turtle Watch Observatory gaan aan het strand in Rekawa. Op dit strand komen ’s nachts zeeschildpadden vanuit zee aan land. Hier graven ze een kuil en leggen daar hun eieren in. Vervolgens graven ze de kuil weer dicht en gaan terug de zee in. Daarnaast kun je ook een bezoek brengen aan een van de Turtle hatcheries. Om te voorkomen dat schildpadeieren worden opgegeten door roofdieren of door mensen worden geraapt om op te eten, worden de eieren van het strand geraapt door vrijwilligers. Vervolgens worden ze in de kwekerijen onder beschermde omstandigheden uitgebroed. Na een aantal weken worden de jonge schildpadjes vrijgelaten in zee.

IMG_2941

De theeplantages bezoeken

In het midden van Sri Lanka liggen de theeplantages, waar de wereldwijd verkochte Ceylon tea wordt geplukt en verwerkt. Een treinreis van Nuwara Eliya naar Ella is een absolute aanrader. Deze treinreis voert je door schitterende landschappen met enorme theeplantages.

IMG_1141

IMG_1442

IMG_1478
ds (5)

Een van de wildparken bezoeken

Sri Lanka beschikt over diverse wildparken, waarvan Yala NP in het zuiden en Wilpattu NP dat meer naar het noorden ligt, de bekendste zijn. In beide parken heb je kans om een luipaard te spotten. Wilpattu NP is een stuk minder druk bezocht dan Yala NP. Dit maakt een bezoek natuurlijk een stuk authentieker. Vanwege de vegetatie heb je echter iets minder kans op een ontmoeting met een luipaard. Gelukkig is in beide parken nog heel veel meer te zien. Van olifanten tot bijeneters en van krokodillen tot apen.

_MG_3681

DSC_1281

DSC_1369

IMG_1807

Cultuursnuiven in Kandy

Op ruim 100 kilometer van Colombo, ligt de stad Kandy. Een belangrijke religieuze stad in Sri Lanka. Hier vind je de Tempel van de tand, waar een tand van Boeddha wordt bewaard. Kandy staat ook bekend om zijn culturele dansvoorstellingen. Ook het lopen over hete kolen ontbreekt bij zo’n voorstelling niet.

_MG_3486

DSC_0883

De oude stad Anuradhapura bezoeken

In Anuradhapura zijn de overblijfselen van een oude Sri Lankaanse beschaving te bewonderen. Er zijn vooral veel stoepa’s te zien. Dit zijn boedhistische bouwwerken die gevuld met zijn met heilige voorwerpen en vaak ook met overblijfselen van een heilige, zoals haren of botten.

DSC_2079

Eigenlijk is er nog zoveel meer moois te zien en te doen in Sri Lanka! Wat te denken van walvissen en dolfijnen spotten in Mirissa, een bezoek brengen aan de paalvissers, de leeuwenrots in Sigiriya beklimmen of gewoon chillen en surfen aan een van de vele goudgele stranden die het eiland rijk is.

De beste hotel en hostel tips voor Sri Lanka

Wij hebben tijdens onze reizen door Sri Lanka heel wat leuke adresjes gevonden om te slapen. Deze tips hebben we verpakt in één lijst met budget hotel tips voor Sri Lanka. Hier vind je onze aanraders maar ook tips die we hebben gekregen van andere reizigers.

Sri Lanka