Hoe veilig is reizen & backpacken in Midden-Amerika?

Ga je reizen door Midden-Amerika dan krijg je waarschijnlijk meerdere keren de vraag of het daar wel veilig is. De gedachten dat het onveilig zou zijn, weerhoudt dan ook veel reizigers ervan om deze mooie regio te bezoeken. Ieder land in Midden-Amerika is anders en daarom zijn ze ook allemaal verschillend qua veiligheid. Laat je zeker niet afschrikken door horrorverhalen want het zijn geweldige landen om te bezoeken. Wij hebben 3,5 maand door Midden-Amerika gereisd en zijn daarna nog vier keer die kant opgevlogen. Wij zijn dol op dit deel van de wereld! In dit artikel lees je onze ervaringen over de veiligheid in Midden-Amerika.

Onze ervaring qua veiligheid in Midden-Amerika

Toen wij onze trip door Midden-Amerika aan het voorbereiden waren, lazen we verschillende verhalen over berovingen en zakkenrollers. Het is natuurlijk erg vervelend wanneer je hiermee te maken krijgt maar gelukkig geldt dit maar voor een klein deel van de mensen die hier gaan rondreizen. Wij hebben ons geen moment onveilig gevoeld tijdens onze reizen in Midden-Amerika. We hebben de hoofdsteden zoveel mogelijk geprobeerd te vermijden en we hebben ervoor gekozen om niet Honduras en El Salvador te bezoeken. Daarnaast zijn we altijd erg alert geweest op onze tas tijdens het reizen met de bus. Niet omdat het niet veilig voelde maar meer omdat de bus de plek is waar je spullen worden gestolen. Verder zijn de lokale mensen in ieder land extreem vriendelijk en voelde wij ons meer dan welkom in hun land. We zijn ons er altijd van bewust dat er altijd iets vervelends kan gebeuren. Daarom bestellen we altijd een Uber taxi waar mogelijk, lopen we niet in het donker door verlaten straten of over een donker strand en dragen we geen dure sieraden en merkkleding.

Welke landen zijn het veiligst en welke minder veilig?

Costa Rica en Panama behoren tot de veiligste laden in Midden-Amerika. In Guatemala heb je wat meer criminaliteit maar de kans is nog steeds klein dat je hier iets overkomt. Mexico komt nogal vaak in het nieuws door de drugscriminaliteit. Deze gebeurtenissen spelen zich veelal af in het noorden van Mexico en dan met name bij de grens met Amerika. Nicaragua was in 2018 niet veilig doordat de politieke spanningen uitliepen op geweld en er vielen zelfs doden bij de protesten. Gelukkig is de rust wedergekeerd en geldt er weer een positief reisadvies voor Nicaragua. De minst veilige landen zijn Honduras en El Salvador.

Tips om veilig te reizen in Midden-Amerika

Vertrouw vooral op jezelf en je gevoel. Midden-Amerika is niet veel gevaarlijker dan veel Europese steden en zolang je je gezonde verstand gebruikt, zal je niet snel iets overkomen. Hieronder vind je drie tips om je reis nog een stukje veiliger te maken.

#1 Probeer zoveel mogelijk de hoofdsteden te vermijden

Met uitzondering van Panama Stad en Mexico Stad zijn eigenlijk alle hoofdsteden in Midden-Amerika niet erg gezellig en tegelijkertijd de meest onveilige plekken in Midden-Amerika. De meeste hoofdsteden in Midden-Amerika hebben behoorlijk wat criminaliteit. Ga in de avond niet zomaar over straat lopen. Neem liever een officiële taxi of Uber als je ergens naartoe wilt. Natuurlijk heeft iedere stad zijn goede en slechte wijken maar wij raden je aan om lekker verder te reizen naar een leukere bestemming in dat land. Als je wel in de hoofdstad verblijft, zoek dan een hotel of hostel uit met goede beoordelingen en die in een goede wijk ligt. Als je iets wilt gaan doen in de stad, kunnen de mensen van het hostel je vaak goed informeren en een taxi voor je regelen.

#2 Zie er niet uit als de ’typische toerist’

Wij hebben tijdens onze reis een paar keer gehoord van een beroving. Het viel ons op dat vrijwel iedere beroving ging om sieraden of een camera. Het is dus slim om niet met dure sieraden op pad te gaan en zo min mogelijk met je camera rond je nek rond te lopen. Het is het beste om uit te stralen alsof je niets waardevols bij je hebt. Wil je geld opnemen bij een pinautomaat dan is het aan te raden om dit altijd overdag te doen en bewaar het geld niet allemaal op dezelfde plek. Dit klinkt allemaal misschien wat drastisch en waarschijnlijk hoef je je nergens zorgen over te maken maar je kunt soms maar beter iets te voorzichtiger zijn.

#3 Laat niks onbewaakt achter en gebruik een cable lock

Stel je voor, je gaat lekker een dagje naar het strand en je wilt je camera en telefoon meenemen om foto’s te maken. Vervolgens wil je lekker de zee in maar dan ligt je camera voor het oprapen. Je hoeft maar een paar seconde je tas uit het oog te verliezen en hij kan al weg zijn. De gouden tip hiervoor hebben we helaas niet. Je kan het proberen te voorkomen met een cable lock. Hiermee kan je jouw tas bijvoorbeeld aan een boom vast maken. Met een cable lock doet iemand er 3 keer zo lang over om jouw tas te stelen. Ook is het beter om pas een foto te maken als je weg gaat, zodat niemand heeft gezien dat er een camera of telefoon in je tas zit. De beste optie blijft natuurlijk om je camera en telefoon in je hotel te laten liggen. Dit geldt ook voor wanneer je in de bus zit. Houd je daypack altijd bij je en leg deze nooit in een rek boven je. Maak je tas ook vast met een cable lock wanneer je een dutje gaat doen in de bus.